luni, 12 februarie 2018

Evaluarea corectă a unui imobil

Dacă intri pe un site de anunțuri imobiliare, vezi o grămadă de apartamente la niște prețuri de Occident. Personal nu-mi explic cum speră proprietarii să le vândă, câtă vreme urcă prețurile undeva sus, în stratosferă, și înclin să cred că piața imobiliară de azi este o bulă care se va sparge în viitor, din cauză că foarte puțini dispun de banii necesari cumpărării unui apartament într-un oraș mare din România. Până atunci însă, dacă vrei totuși să-ți cumperi un apartament și ai nevoie să-i afli prețul exact, poți apela la un evaluator ANEVAR.

casa

Ce este un evaluator ANEVAR? Un evaluator ANEVAR este, simplu spus, un evaluator imobiliar membru ANEVAR. ANEVAR este acronimul Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România. Această asociație a luat ființă în anul 2011, în baza Ordonanței Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea  nr. 99/2013, ca organizație profesională de  utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizați care dobândesc această calitate, în condițiile prevăzute de actul normativ mai sus menționat. Este o definiție alambicată, luată chiar de pe site-ul oficial. Pe scurt: ANEVAR este numele care-ți garantează că firma adusă de tine să-ți facă evaluarea chiar se pricepe la așa ceva iar actele pe care ți le semnează au valoare în fața instituțiilor românești. Sigur, ANEVAR s-a născut recent, dar membrii ei au și câte 20 de ani de experiență în domeniu.

Practic, există o întreagă nișă sau business al acestor evaluatori, care se ocupă în special cu evaluari cladiri comerciale, deoarece societățile comerciale au nevoie de evaluări periodice ale clădirilor din componența lor, în vederea stabilirii corecte a impozitului pe clădiri, care se face periodic, cel puțin o dată la trei ani. Un astfel de evaluator îți va fi de folos și atunci când vrei să calculezi aportul clădirii la capitalul social al companiei sau când vrei pur și simplu să obții un împrumut de la o bancă, ca persoană fizică, și ai nevoie de stabilirea valorii exacte a proprietății pe care vrei s-o pui gaj (sau pentru a cărei modernizare vrei să iei credit etc).

În concluzie, evaluatorii imobiliari sunt specializați pe estimarea cât mai corectă a prețului real al unui imobil sau al unei clădiri, pentru că aceste informații sunt folosite de bănci sau de stat, de exemplu în cadrul impozitării persoanelor juridice. Și ca atare, atunci când vrei să realizezi o tranzacție imobiliară, chiar dacă nu ai firmă, poți apela la serviciile lor pentru a afla dacă prețul cerut de cumpărător este sau nu justificat. Concret, dacă vrei să iei un apartament în capitală, poți să-i faci o evaluare prealabilă, pentru a vedea dacă nu cumva apartamentul respectiv valorează doar pe jumătate, datorită de exemplu construcției vechi, ce stă să pice, sau din alte cauze pe care tu nu le știai, și astfel riști să-ți iei țeapă cumpărându-l.

Mai ales la cât au ajuns prețurile apartamentelor, poate că o astfel de evaluare merită.

Sfaturi pentru achiziția ușii potrivite

O ușă frumoasă, fie de interior, fie de exterior, este un element subtil ce poate face diferența între o cameră sau o locuință banală și una cu stil. De vreme ce de regulă închiriem sau cumpărăm o locuință cu ușile gata montate, tindem să le ignorăm, dar ele pot avea un efect dramatic asupra aspectului general al camerei sau apartamentului nostru. Dacă ești în postura de a-ți construi o casă de la zero sau de a schimba mobila și te gândești ce uși de interior și uși de exterior să îți cumperi, mai jos ai câteva sfaturi care te pot ajuta să faci o alegere mai bună.

usa de exterior Lawa

Stilul ușii


Mai ales când vine vorba de usi de interior, trebuie avut în vedere ca acestea să se "asorteze" cu designul camerei, mobila și feelingul general. Cu alte cuvinte, degeaba îți cumperi o ușă de interior de lux, dacă alegi niște culori total nepotrivite cu cele pe care le au covorul și mobilierul, sau dacă stilurile ușii și ale mobilei nu sunt compatibile. Așa că primul lucru de care trebuie să ții cont când comanzi noua ușă este tocmai această potrivire perfectă cu camera sau holul unde vrei să o montezi. Pentru a sesiza eventualele potriviri sau dizarmonii, îți trebuie puțin simț estetic. În lipsa lui, nu te sfii să apelezi la opinia celorlalți membri de familie, a prietenilor sau chiar să ceri sfatul unor experți, după ce le-ai arătat în prealabil o poză cu camera unde dorești să o montezi sau după ce le-ai explicat ce mobilă vrei să cumperi pentru acea cameră.

Tipul ușii


Majoritatea dintre noi suntem obișnuiți cu uși clasice, care se deschid prin apăsarea pe o clanță și balansul ușii înspre înăuntru sau înafară, dar nu uita că există multe alte tipuri de uși, ce pot da un aer mult mai modern locuinței tale. De exemplu, există uși glisante, care alunecă de-a lungul peretelui, la stânga și/sau la dreapta. În afară de faptul că îți atrag privirea, ele sunt și practice, deoarece ocupă un spațiu minim chiar și atunci când se deschid larg. O astfel de opțiune are sens mai ales în cazul unor usi de exterior la comanda, dar există și uși de interior glisante. Un caz particular al ușilor glisante sunt așa-numitele uși de tip buzunar (pocket doors în engleză) care intră direct în perete, nu de-a lungul lui.

Materialul din care e construită ușa


Probabil cea mai scumpă și rafinată opțiune este cea a unor uși de interior sau exterior din lemn masiv. Lemnul a fost și va fi întotdeauna un material de mare clasă, ce se pretează la a fi folosit în aproape orice locuință și design, dar trebuie ținut cont de faptul că are și niște dezavantaje, cum ar fi rezistența scăzută la schimbări intense de temperatură și faptul că e inflamabil. Dacă dorești un material rezistent la apă și foc, poți opta pentru o ușă de exterior din metal sau o ușă de interior din sticlă, sau o combinație a acestor două materiale. Desigur, există și uși mai puțin pretențioase, din pal sau diverse alte materiale, care sunt mai ieftine.

Prețul ușii alese


Nu în ultimul rând, prețul este și el un element de care putem ține seama. Dar este un element care ne poate induce uneori în eroare. Specialiștii recomandă să nu ne cumpărăm cele mai ieftine uși de interior, deoarece prețul mic este cel mai adesea asociat cu o calitate proastă a produselor cumpărate. De exemplu, în cazul unei uși glisante, un preț foarte mic poate fi semnul unui material prost sau al unui număr de cicluri (de câte ori poți închide și deschide ușa până se strică) redus. Partea bună aici este că la ora actuală poți găsi pe net o mulțime de oferte pentru uși de toate tipurile, având astfel posibilitatea de a compara ușor prețurile și celelalte caracteristici, înainte de a plasa comanda finală.

miercuri, 31 ianuarie 2018

Actori celebri, in roluri de travestiti

Suntem inca departe de toleranta manifestata in occident fata de comunitatile de travestiti, dar chiar si asa, o aparitie mai atipica si care, in pofida machiajului, a hainelor clar feminine v-ar putea intriga, realizand ca in spatele acelei tinute este un barbat cu sau fara inclinatii homosexuale, nu mai este chiar atat de socanta ca in urma cu mai mai multi ani, cand cu siguranta o astfel de prezenta era o raritate. Iar prima explicatie la care se gandesc unii dintre noi cand vine vorba despre travestiti se refera la un astfel de caz, un barbat nonconformist, excentric, care adopta un stil vestimentar pur feminin, alaturi de gesturile specifice pentru sexul frumos, de multe ori mult mai afectate, teatrale, toate acestea reprezentand modul lui de a se exprima public, de a arata ca nu se regaseste in rolul masculin cu care s-a nascut.

travestiti

De fapt, nu este vorba de vreun curent aparut relativ recent, odata cu paradele extrem de colorate si zgomotoase ale comunitatilor mentionate. Travestiul este de fapt o forma de arta straveche, cu radacini in teatrul antic grecesc, cand doar barbatii puteau interpreta roluri, implicit pe cele feminine, regasit si multe secole mai tarziu in primele puneri in scena ale operei lui Shakespeare, apoi in fascinantul kabuki, teatrul traditional japonez, unde la fel, rolurile erau in exclusivitate atribuite doar persoanelor de sex masculin.

De-a lungul timpului, publicul vremii a savurat aceasta forma de arta, care necesita tehnica speciala si aptitudini deosebite, fie ca a fost vorba despre piese in genul dramatic, care emotionau puternic sau comedii, parodii, care starneau hohote de ras. Revenind in zilele noastre, sunt multe exemple de acest fel oglindite in productii cinematografice memorabile, in cadrul carora actori de exceptie au facut roluri fabuloase, interpretand travestiti.

Printre cele mai spectaculoase asemenea transformari prin care au trecut de dragul unui rol ofertant actori celebri, merita cu prisosinta mentionat Dustin Hoffman, in filmul Tootsie, intr-o remarcabila interpretare si aproape imposibil de recunoscut. De asemenea, intr-un registru comic, Robin Williams reusea in Mrs. Doubtfire sa intre in pielea unei simpatice dadace, iar Tony Curtis si Jack Lemon, in Unora le place jazz-ul (Some like it hot) dadeau viata unor simpatice muziciene, alaturi de fascinanta Marilyn Monroe.

Un rol de exceptie, incarcat de sensibilitate, delicatete si emotie, a prins viata prin interpretarea fara cusur a mai tanarului artist Eddie Redmayne, in Danish Girl. Exemple cu roluri de travestiti cunoscute publicului larg sunt evident multe, dar lista nu poate fi incheiata fara interpretarea magistrala, de data aceasta a unei actrite de top, Hilary Swank, in emotionantul film Boys don’t cry.

luni, 29 ianuarie 2018

Schimburi de cryptomonede

Dacă nu trăiți într-o peșteră, ați auzit cu siguranță de noua revelație financiară: bitcoinul. Adulat și blamat deopotrivă, bitcoinul i-a făcut pe unii milionari. Nu știu alții cum sunt, dar pe mine mă interesează tot mai mult subiectul ăsta, din motivul evident că valoarea bitcoinului (și a cryptomonedelor în general, că sunt mai multe) continuă să se aprecieze. Faptul că nu pot cumpăra cu el haine sau roșii nu mă deranjează, câtă vreme există locuri unde poti sa cumperi si sa vinzi cryptomonede în voie. Sau câtă vreme pot să-mi plătesc cu bitcoini un pachet de găzduire la WordPress.com, dacă vreau. ;)


Acum, ce sunt aceste cryptomonede? Pe scurt, sunt monede digitale sau criptografice, care nu au un corespondent fizic, cum este leul, unde avem hârtie de 1 leu, monedă de 50 de bani etc, ci există doar ca niște numere într-un portofel virtual. Să-ți deschizi un portofel e destul de simplu, există numeroase firme ce oferă posibilitatea asta (contra unor comisioane minime plătibile tot în cryptomoneda respectivă) iar majoritatea cryptomonedelor îți permit descărcarea unui program ce îți poate ține un portmoneu pe propriul tău calculator. Problema este schimbul.

Practic, eu vreau să pot schimba în voie lei în bitcoini sau litecoini, și invers. Asta îmi deschide două posibilități: posibilitatea de a deține o cryptomonedă în speranța că valoarea ei va crește în timp (mult mai mult decât crește euro față de leu, spre exemplu), ceea ce-mi va asigura un câștig, sau posibilitatea de a vinde/cumpăra servicii în mod anonim (un avantaj al monedelor crypto) și cu taxe/comisioane minime (sau oricum, mai mici decât cele practicate de bănci). Așadar, ce mă interesează este posibilitatea de a tranzacționa monedele respective.

Și pentru asta îmi trebuie niște site-uri care să mă lase să schimb sau tranzacționez cryptomonede cu monedele obișnuite. Cam similare cu băncile sau schimburile valutare. Un exemplu e în primul link; încă nu l-am studiat, dar cam asta e ideea. În plus, apariția și dezvoltarea acestor site-uri de vânzare și cumpărare a cryptomonedelor constituie o garanție că acest tip special de "valută digitală" este în creștere (a popularității) și că nu vei rămâne cu depozitul tău crypto în buzunar, fără să-l pot folosi. Exceptând cazul în care moneda se duce pe apa sâmbetei; evident, toată zona asta crypto e cumva la început, așa că trebuie să fii atent, iar numărul comercianților serioși e mic, dar cu timpul sper ca lucrurile să evolueze.

Deocamdată, am constatat că există și platforme românești care te lasă să tranzacționezi monede crypto, ceea ce este îmbucurător. Rămâne să le studiez mai mult și eventual să vă spun cum merg tranzacțiile. :) Voi ați schimbat vreodată bitcoini sau alte monede similare?

duminică, 14 ianuarie 2018

De ce nu oricine poate fi expert SEO - cu Alin Manea

SEO desemnează ansamblul de tehnici și metode ce te pot propulsa în ochii motoarelor de căutare, în speță Google, aducându-ți trafic mult mai mare pe site și implicit mai mulți clienți pentru afacerea ta. Cum Google nu-și publică algoritmii interni și deci nu există o școală propriu-zisă de SEO, în ultimii ani numărul de așa-ziși experți SEO s-a înmulțit ca ciupercile după ploaie. Că unde nu-i nevoie de diplome și studii, mulți viteji se-arată. Totuși, e destul de simplu pentru un ochi ager să-i deosebească pe profesioniști e amatori. În rândurile următoare o să vă dau și câteva ponturi în acest sens. Pentru argumentare, voi folosi pagina cu Servicii Keyword Research de pe site-ul lui Alin Manea - un veteran într-ale optimizării online.

Cinci motive pentru a vizita Accesorio

Nu știu dacă ai prins era telefoanelor fixe cu disc și a primelor celulare, cum se numeau pe atunci telefoanele mobile. Eu am prins-o. Și țin minte că la început, un telefon mobil (de obicei Sony Ericson sau ceva cărămidă Nokia) costa o mică avere și era foarte sensibil. Să nu cumva să îl scapi pe jos, pe ciment, că putea să i se spargă ecranul și ai dat o mulțime de bani degeaba! Pe măsură ce a trecut timpul, celularele au devenit banalități, iar asta s-a reflectat în prețul lor tot mai mic. Dar în ultimii ani a apărut și s-a impus pe piață un nou tip de telefon, respectiv telefonul inteligent. Și povestea prețului mare se reeditează.